Kehystäminen - Kehykset kaikkiin teoksiin

Kehystys viimeistelee teoksen. Kehys rajaa ja suojaa työtä. Useimpiin töihin tarvitaan toki muutakin kuin pelkkä kehys. Taululasi, aukkopahvi ja happovapaa tausta kuuluvat useimpiin kehystyksiin. Oikean kehystyksen valinta riippuu kehystyksen kohteesta. Hyvin tehty kehystys on kalliimpi kuin halvat vaihtokehykset, mutta ekologisempi valinta, koska se kestää paljon kauemmin. Ja kunnollinen kehystys säilyttää teoksen hyväkuntoisena vuosien ajan.

Myös vanhemman teoksen voi kehystää uudelleen, jos on kyllästynyt kokonaisuuteen. Uuden kehystyksen avulla koko teos saa uuden elämän. Varsinkin vanhat öljyvärimaalaukset heräävät uudelleen henkiin kun ne saavat uuden, erilaisen kehyksen ympärilleen. Katso video aukkopahvin ja kehyksen valinnasta


Katso video


Kehystämme kaikki työt viikon toimitusajalla, mutta tarvittaessa pyrimme auttamaan myös pikaisemmissakin tapauksissa.

Meiltä myös galleriakiskot taulujen ripustamista varten! Ei enää nauloja seiniin jokaiselle taululle erikseen. Voit ripustaa taulusi galleriakiskon avulla entistä helpommin ja säätää taulun paikkaa täysin portaattomasti. Ammattimainen ripustaminen ei ole edes kallista. Kysy myymälästämme!



Taidegrafiikan kehystäminen


Taidegrafiikka vaatii suojakseen aukkopahvin. Tällöin grafiikanlehti ei kosketa taululasiin. Aukkopahvi antaa teokselle myös ilmavuutta ja itse grafiikka korostuu, kuten on tarkoituskin. Grafiikanlehti kiinnitetään aina kasvisliimapaperilla ja sitä suojaa takaapäin happovapaa taustapahvi, joka ei kellastuta itse lehteä. Aukkopahvin väri valitaan useimmiten käytetyn grafiikanpaperin värin mukaan. Aukkopahvi on väriltään neutraali ja varsinainen kehys usein yhdistyy väriltään teoksen väreihin. Taidegrafiikoihin suositellaan käytettäväksi kirkasta taululasia, joka ei sumenna teosta.







Taidegrafiikan kehykset


Suoralinjaiset ja pelkistetyt kehykset sopivat useimmiten hyvin grafiikan kehystämiseen. Neutraalit värit, kuten hopea, eivät riitele muun ympäristön kanssa ja ovat turvallinen valinta esimerkiksi lahjaksi annettavaan taideteokseen. Mutta kehys kannattaa valita aina grafiikan ehdoilla, vaikka ripustuspaikka on hyvä myös ottaa huomioon. Mitään ehdotonta sääntöä kehyksen tyylistä ei ole, toisinaan hyvinkin värikäs tai ornamenttikoristelu kehys saattaa olla täydellinen valinta grafiikanvedokselle. Pääsääntöisesti kehystys on hyvä tehdä tarpeeksi laajalla aukkopahvilla jotta kehys ei ahdista itse kuvaa.







Valokuvien kehystäminen


Perinteiset paperille tehdyt valokuvat kannattaa kehystää aukkopahvin avulla, jotta valokuvapaperi ei pääse koskettamaan taululasia. Valokuvissa käytetyt kemikaalit saattavat tarttua ajan myötä kiinni lasiin, eikä kuvaa voi enää irrottaa ehjänä. Valmiiksi laminoidut ja paksummalle taustapahville tehdyt valokuvat eivät tarvitse suojakseen lasia. Niihin riittää kehyksen valinta ympärille. Nykyisin valokuvaamojen valikoimassa on useita hyviä vaihtoehtoja lopullisille kuville. Kannattaa jo siinä vaiheessa kysyä, miten erilaiset kuvat kehystetään. Ja valokuvissa ei kannata pelätä isompia kokoja. Suurikokoiset valokuvat ovat näyttäviä taideteoksia, jotka huomataan!

Valokuvakehykset


Valokuvien kehystämisessä on edettävä kuvan värisävyjen mukaan. Parasta on löytää sopivaa yhteistä väriä kuvasta myös kehykseen. Kun kehyksessä on samaa värisävyä mukana, se nostaa myös valokuvasta tätä kohdetta enemmän esiin. Mikäli kehys tulee isokokoisen kuvan reunaan suoraan, valinta on useimmiten hieman leveämpi kehys. Jos taas kehystämisessä käytetään aukkopahvia, voidaan päätyä kapeampaankin kehykseen, koska aukkopahvi luo jo tilantuntua kuvan ympärille.



Käsitöiden kehystäminen


Käsityöt, kuten kanavatyöt ja ristipistot, on täysin mahdollista ja suotavaakin kehystää. Kehyksen ja taululasin suojaamana käsityö ei pölyynny ja säilyy pitkäikäisenä muistona tekijästään. Yksinkertaisimmillaan käsityö vaatii vain kehyksen, taululasin ja taustasuojan, mutta sen kehystämisessä voidaan hyödyntää myös aukkopahveja ja kapeita sisälistoja kun halutaan todella näyttävä lopputulos.

Kokkolassa käsityömateriaaleja löydät esimerkiksi Isokadulta Ihan Itse myymälästä.


Käsitöiden kehykset


Kanavatyöt ja ristipistot on mahdollista kehystää erilaisilla tavoilla, mutta joka tapauksessa kehyksen on hyvä yhdistyä johonkin lankojen väriin. Useimmiten kanavatöissä ei tarvita muuta kuin käsityön pingoitus ja sopivan värinen kehys sekä mattalasi. Varsinkin voimakkaamman väriset kehykset soveltuvat käsitöihin mainiosti.



Peilien kehystäminen


Kehystämme peilejä täysin mittojesi mukaan. Saat haluamasi kokoisen peilin valitsemallasi kehyksellä kokonaisuutena kauttamme. Sinun tarvitsee vain päättää peilisi koko. Esimerkiksi kokovartalopeiliksi suosittelemme vähimmäisleveydeksi 40 cm ja korkeudeksi 120 cm. Myös vaakasuuntainen peili lipaston, senkin tai sohvan päällä on upea sisustuselementti.


Peilin kehykset


Koska peilin pinta on tavallaan hopeoiva, hopeanväriset kehykset sopivat peileihin erittäin hyvin. Peilin kehystämisessä toinen vaihtoehto on valikoida kehyksen väri jostain peilin viereisestä elementistä, kaapistosta, seinä- tai lattiamateriaaleista, tekstiileistä tai matoista. Kun suunnittelet peiliä, saat meiltä tarvittaessa mallit kotiin katsottavaksi.



Öljymaalausten kehystäminen


Öljymaalaus on kehystykseltään yksinkertaisin. Jos maalaus on tehty kankaalle, se pingoitetaan kiilakehyksiin ja valitaan sovelias kehys. Levylle tehdyt maalaukset tarvitsevat vain kehyksen. Useimmiten taiteilija on jo valmiiksi pingoittanut teoksen kiilakehyksiin, mutta esimerkiksi ulkomailta on helpompi tuoda maalaukset pelkkänä kankaana.


Öljymaalauksen kehykset


Maalauksen värisävyt määrittävät kehyksen valintaa. Hyvä kehys korostaa maalausta ja nostaa sopivia yksityiskohtia paremmin esille. Jokainen maalaus on yksilö, joten jokainen maalauksen kehystyskin on yksilöllinen.



Canvas-taulujen kehystäminen


Canvas-taulut pitävät sisällään valokuvat, jotka on tulostettu kankaalle, valmiit kangaspainokuosit sekä esimerkiksi kankaalle tulostetut taidejulisteet. Canvas-taulut pingoitetaan kuten öljymaalaukset kiilakehyksiin. Canvas-taulun voi ripustaa seinälleen sellaisenaan, mutta se kannattaa usein myös kehystää, koska kehys rajaa ja korostaa kuvaa vielä entisestään.


Canvas-taulun kehykset


Canvas voidaan kehystää kuten öljymaalaus. Usein sisustustekstiileissä suositaan yksiväristä, pelkistettyä ja suoralinjaista kehystä. Taidepainotöissä taas voidaan leikitellä leveämmillä ja värikkäillä kehyksillä.



Akvarellin kehystäminen


Akvarellit eli vesivärityöt kehystetään käyttämällä aukkopahvia, taustapahvia, taululasia ja valittua kehystä. Aukkopahvit voivat olla väriltään neutraaleita vaaleita tai hyvinkin värikkäitä teoksesta riippuen. Oleellista on löytää hyvä tasapaino värien suhteen. Useimmiten akvarelleissa käytetään kirkasta taululasia, mutta joskus myös himmeämmän mattalasin valinta on perusteltua.


Akvarellin kehykset


Akvarellit mielletään keveiksi ja ilmaviksi taideteoksiksi ja aukkopahvi antaakin niihin ilmatilaa. Kehys voi olla tällöin vaalea tai teoksen väreihin sopiva. Valinta kannattaa tehdä niin, että kehys on hieman neutraali eikä varasta huomiota itse vesivärityöltä.



Esineiden kehystäminen


Monenlaisia esineitä voidaan myös kehystää vitriinikehyksiin. Olemme kehystäneet esimerkiksi lasten vaatteita ja kenkiä,
pienoisveistoksia, koruja, vanhoja avaimia ja aterimia, pelipaitoja, hääkimppuja, työkaluja, nukkeja sekä paljon muuta. Useimmiten vanhaa esineistöä, joka muuten saattaa hävitä kokonaan. Vain esineen suuri koko, paino tai hauraus saattavat rajoittaa toteuttamista.


Esineiden kehykset


Vitriinikehys rakennetaan esineen korkeuden tai paksuuden ehdoilla. Ensin tarvitaan sopivan korkuinen 'kaappi' esineelle ja sille vielä sopivan värinen tausta, josta esine erottuu hyvin. Kaapin reunaan voidaan valita mikä tahansa puukehys, joka sopii työhön ja tulevaan ympäristöön. Useimmiten vitriinissä on myös kirkas lasi suojaamassa esinettä.

Kehystysliike Vihinpuu

Katuosoite: Isokatu 14
Postiosoite: 67100 Kokkola

Puhelinnumero: 06 831 111706 831 1117
Sähköposti: vihinpuu(at)vihinpuu.fi

Aukioloajat

Arkisin: 10.00-17.00
Lauantaisin: 10.00-14.00